🌲 THE DAILY BEAST: Un Vladimir Putin îmbătrânit speră că războiul poate face ca un imperiu sărac să se ridice din nou

<< 😉

S-ar putea să fi crezut că administrația Biden ar fi slabă sau nu ar fi înclinată să joace un rol de conducere. S-a dovedit deja a fi o greșeală gravă de calcul.

😇 Sunt puține lucruri mai periculoase decât nostalgia bătrânilor.

Vedem consecințele dorinței lor pentru timpul trecut oriunde ne uităm în jurul globului astăzi.

În Brazilia, președintele Jair Bolsonaro pare să tânjească după o țară mai asemănătoare cu cea a tinereții sale, când era un ofițer de artilerie tânăr și o juntă militară conducea fără nici cea mai mică preocupare pentru voința poporului.

Prim-ministrul Indiei, în vârstă de 71 de ani, Narendra Modi și-a petrecut tinerețea ca membru al unei organizații paramilitare naționaliste hinduse de dreapta, care s-a inspirat din Partidul Fascist Italian, iar amprenta sa poate fi văzută în mod clar, deoarece Modi a condus țara de-a lungul mandatului său către naţionalism şi departe de democraţie.

Partidul Comunist Chinez al lui Xi Jinping a aprobat la sfârșitul anului trecut o rezoluție care l-a încadrat drept unul dintre liderii care definesc epoca ai țării, alături de cei doi lideri dominanti ai tinereții sale, Mao Zedong și Deng Xiaoping.

De la Erdogan în Turcia la Orban în Ungaria, la Trump în America, am văzut lideri care încearcă să transforme o sărbătoare a valorilor tradiționale într-o formă de Viagra politică.

În acest moment, cel mai mare pericol cu ​​care se confruntă lumea din partea unui astfel de lider vine de la președintele rus Vladimir Putin.

Putin, în vârstă de 69 de ani, a fost mult timp văzut ca un bărbat atât de nesigur în privința virilității sale care se estompează, încât a conceput afișări uneori comice de macho, de la fotografii greșite cu el călare fără cămașă prin mediul rural rusesc, până la jocuri de hochei, în care echipa sa întotdeauna obține victoria datorită unui tsunami de goluri asigurat de către un Vlad Gretzky.

Într-un fel, cele mai emoționante dintre toate eforturile lui Putin de a da ceasul înapoi ar fi încercările sale zadarnice de a restabili locul Rusiei în lume la un statut asemănător cu cel al Uniunii Sovietice în care a fost crescut și pentru care a lucrat ca ofițer KGB, din 1975 până în 1991, când a demisionat în urma unei tentative de lovitură de stat împotriva lui Mihail Gorbaciov.

Putin a numit prăbușirea URSS și a imperiului său „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului”.

Într-un discurs din 2005, Putin a descris asta drept „o adevărată tragedie. Zeci de milioane de concetățeni și compatrioți noștri s-au găsit dincolo de marginile teritoriului rus”. În anii de după, el și-a transformat nostalgia într-o aproape calamitate pentru planetă.

El a făcut acest lucru prin întoarcerea țării către autoritarismul în stil sovietic, zdrobind oponenții în moduri brutale de care Stalin ar putea fi mândru. El a transformat Rusia într-un spoiler geopolitic și a menținut o armată mult peste ceea ce țara și-ar putea permite.

Și a căutat în mod sistematic să reafirme controlul Rusiei asupra pământurilor și popoarelor pe care le-a supravegheat cândva.

În 2008, trupele ruse au recuperat o bucată de Georgia. În 2014, Rusia lui Putin a anexat Crimeea. Pretextul său a fost să răspundă voinței etnicilor ruși maltratați de guvernul ucrainean de la Kiev. Luptele în regiunea Donbas din Ucraina au continuat de atunci.

Dar astăzi, având în vedere că 100.000 de soldați ruși au fost mutați la granița cu Ucraina, se pare că dorința lui Putin de a restabili fosta glorie a Rusiei ar putea duce nu numai la o escaladare a acestui conflict persistent, ci și la cel mai mare război terestru din Europa de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Săptămâna aceasta, oficialii americani au avertizat că „Rusia a prepoziționat deja un grup de agenți să conducă o operațiune cu steag fals în estul Ucrainei” cu scopul de a crea un pretext pentru a declanșa o invazie la scară largă a vecinului Rusiei.

Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a comentat: „Am văzut acest manual în 2014. Ei pregătesc din nou acest manual.”

Estimările serviciilor de informații americane sugerează că invazia ar putea începe în luna următoare.

9

Aliații SUA și NATO au fost blocați în discuții intense pentru a se asigura că prezintă un răspuns eficient și coordonat la amenințările rusești.

Acest răspuns ar putea include furnizarea de echipamente militare Ucrainei, desfășurarea în avans a forțelor NATO în alte state membre de-a lungul frontierei de est a alianței și sancțiuni economice și politice stricte. Secretarul de stat Antony Blinken a condus un cor în general bine coordonat de lideri NATO avertizând rușii să nu invadeze și asigurându-i că consecințele ar fi „grave” dacă ar face acest lucru.

Trei runde de negocieri de săptămâna trecută între ruși, SUA și europeni nu au reușit să reducă tensiunile dintre Moscova, Ucraina și NATO.

Rușii doreau ca alianța occidentală să promită că nu se va mai extinde în jurul granițelor sale. Ei au afirmat că fostul secretar de stat american James Baker a promis cu mult timp în urmă că nu vom extinde NATO în Europa de Est.

Baker însuși a negat acest lucru și dovezile sugerează că rușii deformează adevărul a ceea ce s-a întâmplat cu adevărat. Dar adevărul nu a fost niciodată prea apreciat de Putin (după cum ilustrează atracția sa față de operațiunile cu steag fals).

Din fericire și în mod adecvat, echipa de politică externă și de securitate națională Biden și aliații noștri NATO au fost absolut clari că nu va exista nicio capitulare față de cerințele Rusiei cu privire la dimensiunea NATO, nivelul trupelor din țările membre din apropierea granițelor Rusiei sau sprijinul alianței pentru Ucraina.

Admiterea oricărui motiv pe oricare dintre aceste zone ar fi creat un precedent dezastruos, sugerând că o alianță care există în mare parte pentru a apăra Occidentul de Rusia ar putea fi intimidată să se slăbească de amenințările de agresiune rusă.

Este posibil ca Putin să fi crezut că, în urma retragerii Americii din Afganistan și în mijlocul revoltelor politice din SUA, administrația Biden ar putea fi slabă sau lipsită de înclinație să joace rolul tradițional de conducere al SUA în cadrul NATO.

S-a dovedit deja a fi o greșeală gravă de calcul.

De la negocierile dure conduse de secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, la coordonarea constantă și aprofundată cu aliații, până la o campanie de diplomație publică cuprinzătoare și sofisticată în care SUA și aliații au menținut un front unificat și au invocat în mod constant declarațiile greșite și intențiile maligne ale Rusiei, echipa Biden a gestionat cu experiență această criză până acum.

Într-adevăr, se pare că acțiunile lor au fost informate și accentuate de experiențele lor din ultimul an. Dar, de asemenea, trebuie spus că Biden, Blinken, Sullivan și echipa lor au o experiență profundă în relațiile transatlantice și în relațiile cu Putin, iar acest lucru se arată în gestionarea evenimentelor de până acum.

Confruntarea este, însă, departe de a fi încheiată.

În ultimele zile, Rusia a ridicat tensiunea. Pe lângă informațiile despre mutarea activelor pentru a pregăti efectivele pentru război, Rusia a intensificat activitatea navală în Marea Baltică și chiar a amenințat că va desfășura mijloace militare în Cuba sau Venezuela.

În mijlocul acestei campanii și al propriei lor campanii media pentru a-și justifica acțiunile, guvernul lui Putin acționează conform dorinței sale de a fi, așa cum au spus Beatles, „înapoi în URSS”.

Ministrul de externe al lui Putin a spus acest lucru clar când a susținut că NATO există doar pentru a prelua „teritoriile orfane de prăbușirea Organizației Tratatului de la Varșovia și a Uniunii Sovietice”. Orfane?

Asta surprinde perfect punctul de vedere al lui Putin. La fel ca atâția bătrâni, el sentimentalizează rolul dominant jucat în psihicul său de draga sa patrie.

Din păcate pentru Ucraina, psihodrama lui Putin va continua probabil să se desfășoare pe cheltuiala lor.

Pare puțin probabil ca Putin să retragă în acest moment fără să pară slab. Acestea fiind spuse, un conflict prelungit în Ucraina ar fi extrem de costisitor pentru Rusia – începând cu sancțiuni economice dure și din nou văzut ca un stat paria și continuând până la costurile dure ale războiului.

În consecință, poate cel mai probabil rezultatul este o acțiune militară care urmărește câștiguri modeste, niște terenuri suplimentare, poate obținerea controlului asupra podului terestru spre Crimeea și alte măsuri despre care ei consideră că slăbesc guvernul de la Kiev. Acestea ar putea include atacuri cibernetice – care de fapt ar fi început săptămâna aceasta.

Dacă NATO își menține hotărârea și impune rapid Rusiei un preț mare pentru o astfel de invazie, poate că consecințele acestei aventuri actuale a lui Putin vor fi limitate și temerile de escaladare pot fi atenuate.

Dar amenințarea pe care o reprezintă Putin și nostalgia lui toxică nu se vor încheia cu acest episod.

În ziua în care Gorbaciov și-a dat demisia și s-a încheiat epoca sovietică, unul dintre cele mai mari hituri din lume a fost o melodie al cărei titlu sugerează mentalitatea lui Putin de atunci,
„Don’t Let the Sun Go Down on Me” de George Michael și Elton John.

>>

~