În România au început lucrările la cea mai mare bază NATO din Europa

Construcția celei mai mari baze militare NATO din Europa a început în sud-estul României, extinzând cea de-a 57-a bază aeriană de pe aeroportul Mihail Kogălniceanu.
Odată finalizată, baza va acoperi 3.000 de hectare (7.413 acri) și va avea un perimetru total de 19 mile (30 de kilometri).
Se estimează că extinderea va costa 2,5 miliarde de euro (2,7 miliarde de dolari) și va fi finalizată până în 2030.
Comandantul Bazei 57 Aeriene Nicolae Crețu a dezvăluit că instalația va include hangare de întreținere, depozite de combustibil, facilități de cantină, cazare și alte echipamente vitale necesare pentru a sprijini operațiunile unei baze mai mari.

Zona va putea găzdui până la 10.000 de soldați NATO

și familiile acestora, oferind facilități de sprijin, cum ar fi școli, grădinițe și un spital.
Baza Aeriană 57 funcționează în prezent ca un hub pentru activitățile polițienești ale NATO de lângă Marea Neagră, găzduind diverse forțe interaliate pentru a proteja portul Constanța de potențiale atacuri rusești.

Răspunsul Rusiei

Știrile despre dezvoltarea bazei aeriene au fost primite negativ de politicienii ruși și de alte figuri cheie.
Vicepreședintele Senatului Rusiei și al Comisiei pentru Afaceri Externe, Andrei Klimov, a spus că baza reprezintă o „amenințare pentru București”.
„Clubul sinucigașului NATO îi trage pe civili obișnuiți în astfel de aventuri care se pot termina foarte rău pentru familiile și copiii lor. Nu încerc să sperii pe nimeni, doar raționez logic. Nu va fi niciun beneficiu pentru România din asta și vor fi mai multe amenințări, acesta este un fapt”, a spus el într-o discuție raportată de presa locală.
Klimov a adăugat că „cu cât este mai aproape de granițele Rusiei, cu atât este mai probabil să fie printre primele ținte ale atacurilor de răzbunare”.
NATO continuă să supravegheze flancul estic al României,
utilizând avioane cu sistem de avertizare și control aeropurtat în patrulele sale pentru a monitoriza activitatea militară rusă.

originalul este accesibil aici

~