Slovenia îl poate sprijini pe Iohannis la NATO

în ciuda sprijinului inițial pentru Rutte
Premierul Sloveniei, Robert Golob, a lăsat deschisă posibilitatea ca țara sa să susțină candidatura președintelui Klaus Iohannis la șefia NATO, deși Ljubljana anunțase inițial că îl sprijină pe premierul olandez Mark Rutte.

Robert Golob
s-a întâlnit joi cu actualul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, iar la conferința de presă comună un jurnalist sloven l-a întrebat pe prim-ministru dacă îl sprijină pe Mark Rutte.

„Când vine vorba de noul secretar general, adevărul este că acum aproximativ o lună, ne-am exprimat sprijinul pentru Mark Rutte. Adevărul este că, la acea vreme, domnul Rutte era singurul candidat, așa că, evident, nu ne-am frământat să ne exprimăm sprijinul în acel moment”, a spus Robert Golob.

Între timp, însă, și Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura. „Am luat-o foarte în serios”, a spus premierul sloven, explicând că Ljubljana împărtășește în special punctul de vedere al președintelui României cu privire la „regionalitatea funcțiilor de conducere”.

„Și continuăm să analizăm acest lucru (candidatura la șef al NATO – n.r.), ceea ce înseamnă că acum, din moment ce sunt doi candidați, îi vom lua pe amândoi în serios”, a spus premierul Sloveniei. „Nu spunem că ne revizuim încă decizia, dar le analizăm pe amândouă, iar în final va trebui luată o decizie unanimă”, a explicat Golob.

El a spus că Slovenia va face tot posibilul pentru a promova candidatul, care va obține cele mai multe voturi.

„În acest moment, acesta pare să fie Mark Rutte. Dar aș spune că va trebui să mai așteptăm câteva săptămâni, să fim decisivi în acest sens”, a adăugat premierul Sloveniei, dând de înțeles că deocamdată este o cursă deschisă între premierul olandez și președintele Klaus Iohannis. și o posibilă răsturnare a situației.

Pe 12 martie, președintele Klaus Iohannis a anunțat că a decis să intre în concursul pentru postul de secretar general al NATO, argumentând că decizia se bazează pe
1.performanța României,
2.pe experiența acumulată pe parcursul celor două mandate ale președintelui României,
3.pe înțelegerea profundă a provocărilor. cu NATO, Europa, și mai ales în fața regiunii noastre, și angajamentul său ferm față de valorile și obiectivele fundamentale ale Alianței Nord-Atlantice.

Originalul pote fi accesat prin clic aici.

~